Pin It

היה אחת הדמויות המובילות בהיסטוריה של תעשיית האירוח והמלונאות. שמו, מהווה עד היום סמל של יוקרה, חדשנות וסטנדרטים גבוהים בתעשייה ההוספיטליטי.

סזאר ריץ (César Ritz) נולד ב-23 בפברואר 1850 בכפר נידרוואלד שבשווייץ, כבן הצעיר מבין 13 ילדים במשפחת איכרים ענייה. למרות היעדר השכלה פורמלית, ריץ החל לעבוד כבר בגיל 16 בשמשו כמלצר, כאשר במהלך השנים צבר ניסיון במעלה סולם הדרגות וההיררכיה המלונאית כמו גם במספר מסעדות ברחבי אירופה, כולל פריז, וינה, לוצרן, ניס ומונטה קרלו. גדולתו בתחום האירוח התגלתה באחד החורפים במלון באלפים השווצרים בו עבד, בתפקיד רב מלצרים. מערכת החימום, התקלקלה – והיא פסקה מלחמם, בעוד 40 אורחים היו אמורים להכנס למלון בכל רגע לארוחת צהריים. סזאר ריץ לקח את היוזמה לידיו, כאשר תחילה ביקש מהשף במטבח להחליף את התפריט למנות חמות. שנית, הוא העביר את שולחנות האירוח שלהם לחדר פרטי בעל חלל קטן יותר. במקביל הוא ציווה על המלצרים במשמרת להבעיר 40 לבנים (לבניי בנייה) בתנור, ועטף אותם בבד פלאנל מבודד בכדי לשים את כל 40 הלבנים בצד לכל כיסא. חוכמת החיים שלו הובחנה ונרשמה ע"י אחד מבעלי מלון גראנד הוטל לוצרן בעיר. הוא פיתח את כישוריו בניהול שירות לקוחות תוך מתן שירות אישי היורד לכדי פרטים, מה שלימים הפך לסימן ההיכר שלו.

התפנית המקצועית של סזאר ריץ החלה כאשר פתח מסעדה והחל לשתף פעולה עם השף אוגוסט אסקופייה, השילוב בין השניים הוביל למהפכה בתחום האירוח בענף המלונאות בעולם. ב-1888 הם פתחו יחדיו את מסעדת Conservations Haus בעיירת הספא הגרמנית באדן-באדן. כאשר שנה לאחר מכן, השניים הוזמנו ללונדון על ידי ריצ'רד ד'וילי קארט (הבעלים של התאטרון סבוי שלידו בנה את מלון) כדי שריץ ינהל את המלון ואסקופייה ישמש כשף הראשי של מלון סבוי, תפקידים שמילאו מ-1889 עד 1897. מלון סבוי תחת ניהולו זכה להצלחה מיידית, ומשך אליו קהל לקוחות מכובד ועשיר. בין שאר האורחים ששהו במלון היה הנסיך מוויילס (אדוארד ה-VII), ומלבדו הגיעו בשערי המלון גם שאר בני משפחת המלוכה הבריטים וכמובן בתי מלוכה נוספים מאירופה בהגיעם לבירה הבריטית. סוף המאה ה-19 הביאה איתה את תחילת הטמעת תפקידי מחלקת הקונסיירג' (Concierge) בבתי מלון, במיוחד נכון הדבר במלונות הנחשבים והיוקרתיים שביניהם (כמו אלו שניהל סזאר ריץ), כדי להשלים ולענות על מגוון בקשותיהם ומבוקשם של האורחים.

שנה לאחר עזיבתו את לונדון, בנה ופתח ריץ מותג מלונאות חדש, בהשתמשו בשמו כאשר פתח את מלון ריץ בפריז (Hôtel Ritz Paris), שהיה הראשון בעולם להציע חדרים עם חדרי רחצה פרטיים, חשמל בכל הקומות, שירות חדרים 24 שעות ביממה, ומערכת חימום מרכזית. המלון הפך מיידית לסמל סטאטוס המותאם לקהל האליטה הכלכלית של סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, כל זאת בעיצוב יוקרתי ובאלגנטיות. המלון נחשב למקום מפגשם של אנשי תרבות, אצולת אירופה ושדרת אמנים. בין האורחים הקבועים היו מרסל פרוסט, קוקו שאנל (שבשנות מלחמת העולם ה-II קבעה בו את ביתה בסוויטה האימפריאלית), המלכה מרי מבריטניה, ויורש העצר הבריטי: הנסיך מויילס.

לאחר הצלחתו בפריז, ריץ פתח מלונות נוספים בלונדון (1906), מדריד (1910) וערים נוספות, והקים רשת מלונות יוקרה כאשר חלקם קרויים תחת שמו וחלקם תחת השם קרלטון. כיזם – הוא לא רק ניהל מלונות, אלא גם עסק בייעוץ לבתי מלון ובעלי מלונות אחרים כיצד לשפר את השירות והאווירה, תוך דגש על נוחות הלקוח. סיסמתו "הלקוח תמיד צודק" הפכה לאבן יסוד בתעשיית האירוח. בין השאר הוא ניחן ביכולת להיות אמן של חוויות. הוא היה ידוע ביכולת שלו להפוך מצבים מאתגרים להזדמנויות ובכך לשמש כהשראה אף לדורות הבאים. כך למשל התמוד עם רשת החשמל שקרסה במלון, הוא יצר אווירה רומנטית עם מאות נרות. גישה יצירתית זו הפכה אותו לדמות מופת בתעשייה. אפילו שמו הפך לשם נרדף המתכתב עם סטייל יוקרתי, נימוסי שולחן ואירועים קטנים נוצצים.

 

למרות הצלחתו, ריץ סבל מבעיות בריאותיות שהובילו אותו להתמוטטות עצבים ב-1902. הוא פרש מניהול פעיל, כך שבדמי ימיו עוד עסק בהאדרת שמו בעזרת בנייה והקמה של רשת זיכיון מלונאית שתישא את שמו (ריץ קרלטון), ובכך המשיך להשפיע על תחום האירוח עד מותו ב-26 באוקטובר 1918. הוא הותיר אחריו מורשת של יוקרה, חדשנות ושירות ללא תחרות, שהשפיעה על דורות של מלונאים ומבקרים.

היום, מלונות ריץ ברחבי העולם נושאים את שמו וממשיכים לשמור על הסטנדרטים הגבוהים שהציב. סזאר ריץ הצליח לשנות את הפרדיגמה שבה בתי מלון אינם עוד מקום ללון בו, אלא חוויות יוקרה, אלגנטיות ושייכות המשקפות את חזונו של ריץ – "האדם שהפך את האירוח לאמנות".

בהסתכלות היסטורית וברבות הימים, הפכו רוב המלונות אותם ניהל לקטגוריה חדשה העומדת בפני עצמה בענף המלונאות: מלונות שהינם ארמונות (Palaces). בתחילת שנות האלפיים החלו רשויות התיירות בצרפת להבין כי ישנם בתי מלון, המסווגים על פי רוב לפי רמות שבין כוכב עד 5 ומבוססים על רמת השירות, התשתיות (facilities) הקיימים במלון, ההידור והדקור של המלון, וישנם ארמונות. מדובר על מלונות המותאמים לקהל חוג הסילון, או לקהל שאוהב ומעריך יוקרה ושירות אישי.

בדומה לשיר של רמי קליינשטיין על מתנות קטנות, גם אנחנו אוהבים לחלק ולתת מתנות קטנות... כך שבמידה ואתם רוצים לדעת איך להתאים לעצמכם במדויק את החדר בבית מלון בנסיעה הקרובה, או במקרה ואתם חושבים על סיור קולינרי עם שף פרטי – לשף ארז שטרן מגוון של פתרונות קולינריים. להתקשרות צלצלו 050-5852785 או השאירו את פרטיכם למטה ברובריקות.

ציון 0 מתוך 5 - הצביעו 0
Thank you for rating this article.