Pin It

Table d'hôtes או שולחן מארח הוא שירות שהיה מוכר כחלק מחאן דרכים ברחבי העולם העתיק ובו הוצע מזון כחלק ובנוסף לחדרי האירוח שאיפשרו גם לינה עבור העוברים בשעריהם כגון רכבים סוחרים, טיילים ותיירים שרצו לנוח בדרכם אל יעדם הבא. גם גמלים וסוסים היה מקום לנוח ולהתמלא באנרגיה ולאכילת מזון. לכן תמצאו במקומות שכאלה גם אורוות המיועדות לכך.

באיזורים מפותחים יותר כמו למשל באירופה, התפתח החאן לכדי בעלי בתים צמודי קרקע שהשכירו חדרים (צימרים) ובמקביל הציעו ארוחות לבאים בשעריהם. אם תרצו מבחינה היסטורית, זו תחילתו של ענף המלונאות בזעיר אנפין. כאשר בעלי הצימרים בישלו מנות העשויות מחומרי גלם וממרכיבים המגיעים בעיקר מהאזור שמסביבם. הארוחות הוגשו בדרך כלל בערב, סביב אותו שולחן במטבח או בחדר האוכל המשפחתי, בעוד הישיבה היא לצד ובחברת בעלי הבית.

בישראל, ארז שטרן נחשב לאחד השפים פורצי הדרך והראשון שאירח בסגנון זה, כבר בשנת 2004 בביתו שבשכונת בבלי לארוחות גורמה וקרא לעצמו שף מארח. במקומות המגישים ארוחות בסגנון שולחן מארח, תמצאו תפריט יחיד (Fixed Menu), בדומה לתפריט ארוחה מחתרתית של השף ארז שטרן. אך שונה מתפריט במסעדה בה אפשרויות בחירה בתוך התפריט. תפקיד אחיד יכיל מנה ראשונה, מנת חלבון (עיקרית) עם תוספת פחממתית או ירקנית, ולקינוח: מנה מתוקה על בסיס פירות ענתיים זמינים. במקומות יותר נחשבים או שבהם אחד מבעלי הבית הוא גם שף עם ידע בבישול וניסיון קולינרי – תמצאו תפריטים שהם טיפה יותר מורכבים או מעניינים עם תוספת של מנת ביניים, ואולי גם גבינה מקומית לפני הקינוח. ברוב המקומות, המחיר כמו התפריט יהיה קבוע וידוע מראש.

רק בשביל להבהיר כי כיום, אין מדובר בקונספט של מסעדה קונבציונאלית, אלא בחווית שרות הפרושה על פני זמן בלתי מוגבל של מספר שעות. אלו רגעים נעימים בדומה לסעודה חברתית אך אינו כפוף לאותן תקנות של ענף המסעדנות. לעתים קרובות על שולחן הארוחה, תוכלו לנצל את ההזדמנות לדבר על האזור, על טיולים בסביבה, על פעילויות שונות הנמצאות בשימוש באיזור ולגלות את התרבות המקומית שמסביב.

בעולם מודרני כמו שלנו, המוצף ורווי בחוויות קולינריות מסוגים שונים, כמו מסעדות פיין דיינינג, מסעדות ביסטרו, ברי יין המגישים גם מזון ליד, הפך הקונספט של שולחן מארח לנישה חדשה שחזרה לאופנה כעוד סוג של טרנד. למרות שלקונספט שולחן מארח אופי משפחתי חזק, באירופה תמצאו שהתחום כפוף לתקנות לגבי הגשת משקאות חריפים, היגיינת המזון ושקיפות בנוגע לגבי מקור המזון המוגש. זה טוב...זה טוב שרות להקת שוקולד מנטה מסטיק.

בצרפת למשל, תמצאו את הקונספט של שולחנות מארחים – אך הוא אינו מוגדר בחוק, אלא מוכר לפי דוקטרינה ומנהגים מנהליים. עם זאת, שולחן מארח בצרפת, נדרש להגיש בקשה לרישום בפנקס המסחר והחברות וכן רישיון מסעדה קטנה או רישיון מסעדה, בהתאם לסוג המשקאות האלכוהולים המוצעים בו.

היסטורית, דרך המשי הייתה אחת הדרכים המסחריות החשובות והעתיקות בעולם, בה נבנו חאנים רבים ששימשו כתחנות מנוחה, לינה והצטיידות עבור סוחרים, שיירות גמלים, עולי רגל ונוסעים. החאנים, שנקראו לעיתים גם קרוואנסראים (Caravanserai), מוקמו במרחקים אסטרטגיים, לרוב במרחק של יום הליכה בין אחד לשני — והיו מרכזים חיוניים למסחר, תקשורת והפצת תרבות בין מזרח למערב.

דרך המשי (כשמה) הייתה רשת של נתיבי מסחר אירו-אסייתיים פעלה מהמאה השנייה לפני הספירה עד אמצע המאה החמש-עשרה, ושימשה בעיקר את סין בהובלת משי שיוצר בסין בכדי לקבל עבורו מטילי זהב. הדרך יצאה מאיזור גידול וייצור המשי בסין, עברה בקווקז והגיעה עד לטורכיה ומשם לאירופה. למרות שמדובר בתקופה מאוחרת, גם רכבת האוריינט אקספרס עזרה לאנשים לנוע מהמזרח למערב והפוך ביתר קלות ונוחות. מבחינת תקופה החאנים שניבנו והתפתחו כבר בתקופות קדומות עוד מהתקופה של האימפריה הפרסית בסביבות המאה ה-5 לפנה"ס, ושימשו לא רק כמקומות מנוחה, אלא גם כמרכזים למסחר כמו למשל תה ופורצלן (שגם אותם גידלו וייצרו בסין) חילופי תרבויות ומפגשים בין תרבויות שונות. חאנים שנותרו לאורך דרך המשי תמצאו בסוריה, העיר פלמירה (Palmyra על שם הדקל) – שהיא נווה מדבר עם חאנים מהתקופה ההלניסטית. באיראן בעיר Maranjab – חאן שנבנה בשנת 1603, ואוזבקיסטן Rabati Malik – חאן מהמאות ה-11–12.

מעבר לתפריטי ארוחות מפנקות בסגנון שולחן מארח, תמצאו כי השף ארז שטרן מציע גם סיורים וטיולים קולינריים בעולם. לתיאום והזמנות התקשרו למספר 050-5852785 או השאירו פרטים ברובריקות מטה.

ציון 0 מתוך 5 - הצביעו 0
Thank you for rating this article.