Pin It

פוד פורן (Food Porn) היא לא רק הגדרה מילונית לאניני טעם, אלא תופעה ויזואלית שהפכה לחלק בלתי נפרד מהתרבות הקולינרית בעידן המודרני. בעידן שבו כל מנה או ארוחה יכולה להיות כוכבת אינטרנט, בעזרת הרשתות החברתיות.

חלקו השני של המונח מייצג את המילה פּוֹרנוגרפיה (או בקיצור פורן או פּוֹרנו), שבמקור הוגדר כתחום שעיקרו הוא הצגה של גוף האדם או ההתנהגות המינית של האדם במטרה לעורר גירוי מיני. בעוד הגדרת גבולות הפורנוגרפיה שנויה במחלוקת, ומשתנה מתרבות לתרבות וממדינה למדינה. כך שבמדינות רבות בעולם קיימות מגבלות על יצירה והפצה של פורנוגרפיה.

אך בשונה מגוף האדם, פוד פורן מהווה פורקן מסוג אחר ושאינו מיני. לכן הוא גשר בין גרגרנות שהיא אהבת האכילה והדגימה הדגוסטטיבית ואת תחום האוכל והמזון ליכולת הויזואלית של האדם דרך העיניים, ומציע חוויה רב חושית שמעוררת תיאבון והשראה? לאוהבי הז'אנר בטח זכורה אותה סצנה של העברת חלמון אורלית בין זוג מאהבים יפנים בסרט טמפופו. הממחישה בצורה נפלאה את התשוקה האנושית דרך אוכל.

השף ארז שטרן, משלב בעבודתו מגוון של אסטרטגיות מזון הכוללות גם תיעוד פוטוגני ותצלומי מנות, מזון ואוכל, כאשר המטרה היא להעצים את החוויה הקולינרית הכוללת ולא להשאירה לעולם חמשת החושים הסובייקטיבי והאישי. כלומר, מבחינתי כשף: המעבר מתגובות "טעים/לא טעים לי" (שהיה נחלת העבר), ותופסת פחות ופחות נפח בקרב אנשי המקצוע העוסקים בתחום. בעוד עולם החוויות העוצמתיות, תיעודן והפצתן ברבים (כלומר: דרך הניו מדיה הדיגיטלית), הפך למרכז הרצון של כל ספק שירות (מסעדנים, שפים ומלצרים כאחד).

פרקטית, השף ארז שטרן מקדיש לכל מנה ועל כל תפריט שהוא בונה פר לקוח, את מירב תשומת הלב שבאה לידי ביטוי לא רק בטעמים ובמרקמים, אלא גם בצורה הויזואלית של המנות, האיזון והמגוון ביניהן, בכדי שתהיינה ותעברנה מסרים של אסתטיות מרשימה ומזמינה כחלק מחווית כוללת אותה הוא הציב כסטנדרט באמנת השירות. בכך, ארז מאמין כי האוכל הוא מדיום המאפשר דיאלוג עם הסועד, והפוד פורן הוא הכלי להעברת המסר הזה בצורה ויזואלית. כך למשל, השף הטורקי נוסרת גוקצ'ה (Nusret Gökçe), שזכה לתהילה עולמית בזכות סגנון ייחודי של פיזור מלח והוא מוכר יותר בכינויו Salt BAE. הכינוי הודבק לו לאחר שסדרת סרטונים שהעלה ברשת בהם הוא מפזר מלח על נתחי בשר עסיסיים, בתנועת יד דרמטית — כשהוא מעקם את המרפק וזורה את המלח דרך אצבעותיו בזווית תיאטרלית — הפך לוויראלי ברשתות החברתיות כבר בשנת 2017.

הפוד פורן בעבר, קישר בין אדם וחווה במערומיהם לצד הנחש שפיתה אותם לטעום ולדגום מפרי עץ הדעת (ברוב המקרים הפרי מצוייר כתפוח), בעוד שבעידן המודרני כמו הבישול המודרניסטי לא מוגבל רק לתמונות סטילס וציורים דו מימדיים. רבים מכירים את סרטוני "מנתח האוכל" לדוגמה, המציעים חוויה ויזואלית שבה נראית פעולה של "ניתוח" או "שדרוג" או הכנה מאפס של מזון, כמו הוספת מרכיב חדש למנה קיימת. סרטונים כאלה לא רק מציגים את האוכל, אלא גם מספרים סיפור, מעוררים סקרנות ומזמינים את הצופה להיות חלק מהחוויה.

השף ארז שטרן משלב את הפוד פורן כחלק מהחוויה הכוללת שהוא מציע. בין אם מדובר בארוחה פרטית, סדנאות או אירוע עסקי, הוא מקפיד על כל פרט, מהטעמים ועד הצילחות על כלי הגשה מפורצלן או קרמיקה, דרך שימוש בסכו"ם מכסף, כדי ליצור חוויה חושית מלאה. הוא מאמין כי הפוד פורן הוא לא רק תמונה יפה, אלא כלי להעברת מסר, יצירת זיכרון והעשרת החוויה הקולינרית.

פוד פורן בעידן המודרני הוא יותר מאשר תופעה ויזואלית; הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה כוללת. בדיוק כמו שסזאר ריץ יצר עולם חדש של נפלאות היוקרה בענף המלונאות העולמי, כך תמצאו את השף ארז שטרן מבין את חשיבותו ומשתמש בו ככלי להעברת מסרים של אהבה וקרבה אנושית, יצירת זיכרון והעשרת חוויות של החיים היפים. בעידן שבו כל ארוחה יכולה להיות כוכבת רשת האינטרנט, הפוד פורן הוא הדרך של השף להציג את יצירתו לעולם ולהזמין את הסועדים להיות חלק מהחוויה ולא סטיסטים על במת החיים. במידה ואתם גרגרנים ואוהבי בישול ואכילה (הם הרי הולכים יחדיו), או שמא אתם רוצים ליצר אירוע בוטיק שנושאו הוא פוד פורן? בוודאי תרצו להכיר את מגוון הפתרונות הקולינריים של השף ארז שטרן? פשוט התקשרו בטלפון 050-5852785 או השאירו פרטים ברובריקות שכאן למטה.

ציון 0 מתוך 5 - הצביעו 0
Thank you for rating this article.